ACHTER DE SCHERMEN VAN ALCOHOLVRIJE WIJNPRODUCTIE

Achter de schermen van de productie van alcoholvrije dranken schuilt een fascinerend proces dat de traditionele methoden van wijnmaken combineert met geavanceerde technologieën. Deze samensmelting stelt producenten in staat om dranken te creëren die de complexiteit en het karakter van traditionele wijnen behouden, maar dan zonder de alcohol. Laten we dieper ingaan op de stappen en technieken die betrokken zijn bij deze kunstvorm.

Selectie van de Druiven

Het proces begint in de wijngaard, waar zorgvuldig geselecteerde druiven de basis vormen voor de kwaliteit van de uiteindelijke alcoholvrije drank. Net als bij traditionele wijnen, speelt de keuze van de druivensoort, de rijpheid van de druiven en het terroir een cruciale rol in het smaakprofiel van de drank.

Fermentatie

Na de oogst ondergaan de druiven het fermentatieproces, waarbij suikers worden omgezet in alcohol en koolstofdioxide door de werking van gist. Dit stadium is identiek aan het begin van het traditionele wijnmaakproces en is essentieel voor het ontwikkelen van de basissmaken en aroma's van de wijn.

De-Alcoholisatie

Na fermentatie komt het unieke deel van het proces: de de-alcoholisatie. Hier zijn verschillende methoden voor, waaronder:

  • Vacuümdestillatie: Bij deze methode wordt de wijn verwarmd onder verlaagde druk, waardoor de alcohol verdampt bij een lagere temperatuur dan het kookpunt van water. Dit helpt om de meeste aroma's in de wijn te behouden.
  • Omgekeerde osmose: Bij deze techniek wordt de wijn door een membraan geperst dat de alcohol scheidt van de rest van de wijn. De alcoholvrije vloeistof wordt vervolgens gemengd met de resterende aroma's en water.
  • Spinning Cone Column: Deze techniek maakt gebruik van centrifugale kracht om vluchtige aroma's van de wijn te scheiden voordat de alcohol wordt verwijderd. De aroma's worden vervolgens teruggevoegd aan de alcoholvrije basis.

Aanpassing en Blending

Na de de-alcoholisatie kunnen de producenten de drank verder verfijnen door aroma's aan te passen, te blenden en te balanceren om de gewenste smaakprofielen te bereiken. Dit kan inhouden dat bepaalde aroma's die verloren zijn gegaan tijdens de de-alcoholisatie, worden teruggevoegd of dat er nieuwe elementen worden geïntroduceerd om de complexiteit en diepte van de drank te verhogen.

Botteling en Verpakking

Het laatste stadium is de botteling en verpakking, waarbij de alcoholvrije drank wordt voorbereid voor distributie. Net als bij traditionele wijnen, is zorgvuldige hantering noodzakelijk om de kwaliteit en versheid van het product te waarborgen.

Dit zorgvuldige en innovatieve proces achter de schermen zorgt ervoor dat liefhebbers van wijn en andere dranken kunnen genieten van alcoholvrije alternatieven zonder compromissen te sluiten op smaak en ervaring. Bij World of NIX streven we ernaar om een breed scala aan hoogwaardige alcoholvrije dranken aan te bieden, waarbij elke fles het resultaat is van passie, vakmanschap en innovatie.