Een kijkje in het glas: Alcoholvrije bubbels of champagne/prosecco?

Alcoholvrije champagne van Saboritz

Wist je dat alcoholvrije champagne en prosecco alternatieven vanuit wijnen worden gemaakt, maar toch door geavanceerde technieken tot waardige champagne of prosecco worden gevormd? Eigenlijk bestaat een alcoholvrije champagne dus (nog) niet maar zijn het alcoholvrije mousserende wijnen. Benieuwd hoe dit zit? Ontdek het hier.

Smaak van alcoholvrije champagne en prosecco alternatieven: 

Alcoholvrije champagne van ALT

Alcoholvrije champagnes en prosecco alternatieven bieden een fascinerende wereld van smaken en sensaties die verrassend dicht bij die van traditionele champagnes kunnen komen. Terwijl traditionele champagnes bekend staan om hun complexe aroma's, fijne bubbels en een rijke smaak die varieert van fris en fruitig tot diep en nootachtig, bieden alcoholvrije varianten hun eigen unieke charme.

De sleutel tot de smaak van alcoholvrije champagnes ligt in de zorgvuldige selectie van ingrediënten en de innovatieve productiemethoden die de essentie van de druif behouden en tegelijkertijd de alcohol verwijderen. Hierdoor kun je genieten van een breed spectrum aan smaken, van heldere citrusnoten en frisse appeltonen tot de zachte zoetheid van perzik en subtiele bloemige hints.

Onze alcoholvrije prosecco Saboritz Spumante is het perfecte voorbeeld van hoe divers en verfijnd alcoholvrije champagnes kunnen zijn. Een premium Spumante uit Veneto, schittert met noten van peer, groene appel en vlierbloesem, en biedt een levendige en verfrissende ervaring. De fijne bubbels en het evenwicht tussen zoet en zuur maken het een uitstekende keuze voor elk feestelijk moment.

Creëren van alcoholvrije champagne en prosecco alternatieven: 

Het proces begint met de selectie van de juiste druiven, gevolgd door een zorgvuldige fermentatie. Maar hier komt de twist: na de fermentatie, waarbij de unieke smaken zich ontwikkelen, wordt de alcohol zorgvuldig verwijderd. Dit gebeurt meestal via methodes zoals vacuümdestillatie waarbij de alcohol wordt gescheiden van de wijn zonder de delicate aroma's en smaken te verstoren.

Maar het geheim van echt goede alcoholvrije bubbels ligt niet alleen in het verwijderen van alcohol. Het gaat ook om het behouden van die kenmerkende 'prikkel' die champagne zo speciaal maakt. Dit wordt vaak bereikt door een zachte carbonatatie, waarbij koolzuurgas wordt toegevoegd om die vrolijke bubbels te creëren die we allemaal kennen en liefhebben.

Tijdens het de-alcoholisatieproces kunnen sommige van de delicate aroma's die kenmerkend zijn voor traditionele champagne en prosecco verloren gaan. Om deze verloren aroma's te compenseren, passen sommige wijnmakers een techniek toe die bekend staat als 'heraromatisering'. Na het zorgvuldig verwijderen van de alcohol, isoleren ze de essentiële aroma's uit een deel van dezelfde wijn of uit soortgelijke wijnen. Deze geïsoleerde aroma's worden vervolgens opnieuw toegevoegd aan de alcoholvrije basis, waardoor de complexiteit en het karakteristieke profiel van de drank worden hersteld.

Dit proces vereist niet alleen geavanceerde technologie, maar ook een diepgaand begrip van de chemie van wijn en een artistieke benadering om de juiste balans en harmonie van smaken te bereiken. Het resultaat is een alcoholvrij champagne- of prosecco-alternatief die de subtiele nuances en het verfijnde boeket van zijn alcoholhoudende tegenhanger behoudt, waardoor liefhebbers kunnen genieten van een rijke, gelaagde smaakervaring zonder alcohol.

Top 3 alcoholvrije champagne en prosecco alternatieven

  1. Saboritz Spumante: Deze feestelijke alcoholvrije bubbel is gemaakt met Glera en Airen druiven uit de Veneto regio, ideaal voor speciale gelegenheden, met een luxe en vrolijk etiket.
  2. Alt Blanc de Blancs: Een elegante alcoholvrije bubbel gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven, die een frisse en verfijnde smaakervaring biedt, perfect voor diegenen die van verfijning houden.

  3. Kolonne Null Cuvée Blanc Sparkling: Een verfrissende en levendige alcoholvrije bubbel, die een harmonieuze balans biedt tussen fruitige noten en een delicate zuurgraad, ideaal voor het vieren van elk moment.