De ondernemer

De ondernemer

Groeigeld en nieuwe naam voor alcoholvrije slijter: van NIX & NIX naar World of NIX.

World of Nix maakt zich op voor een nieuwe groeifase. Met een investering van het impactfonds Goeie Grutten en een naamswijziging naar World of Nix in november, staat het bedrijf in de startblokken om de alcoholvrije drankenmarkt verder te veroveren. Oprichter Wim Boekema vertelt De Ondernemer Live over deze nieuwe stap.

Goeie Grutten en World of NIX hebben elkaar gevonden in hun streven naar gezondere voedselmandjes en drankopties. Wat zijn de doelen van World of NIX met deze nieuwe partnerschap? Wim Boekema deelt de details in De Ondernemer Live, waar hij dieper ingaat op de plannen en ambities voor de toekomst.

World of NIX heeft altijd gestreefd naar het aanbieden van de beste alcoholvrije dranken ter wereld. Oprichter Wim Boekema legt uit: ,,Wij brengen eigenlijk de allerbeste dranken van de hele wereld samen. Dat doen we in fysieke slijterijen waar je binnen kunt lopen en allerlei dranken kunt proeven. Alcoholvrije wijnen, alcoholvrije spirits, zoals gins, whiskies, rums om mooie cocktails mee te maken."

Dat heeft geresulteerd in een indrukwekkende reeks van alcoholvrije opties die niet langer onderdoen voor hun alcoholhoudende tegenhangers. Boekema benadrukt het belang van proeven in deze categorie, het zogeheten liquid to lips, om mensen te overtuigen van de kwaliteit en smaak van alcoholvrije alternatieven.

Hoe groot die markt inmiddels is, waar World of NIX onderdeel van uitmaakt, blijkt wel uit de cijfer die Boekema oplepelt. ,,Als je wereldwijd kijkt, dan is de volwassen drankcategorie iets meer dan een biljoen. Dus duizend miljard. Dan heb je het over echt alcoholische dranken. Er zijn verschillende categorieën. Dus wijn, spirits en bier, daartussen zit een groot verschil. In Nederland is ongeveer 8 tot 9 procent van het bier al alcoholvrij. Daar zit echt een stijgende lijn in."

Goeie Grutten aan boord
Met van deze opwaartse trend in de alcoholvrije drankenmarkt, heeft World of NIX een nieuwe bondgenoot aan boord: Goeie Grutten, een impactfonds dat zich richt op het bevorderen van gezonde voedsel- en drankalternatieven. Vanwaar deze stap? Boekema legt uit: ,,We zijn in een nieuwe categorie actief. We hebben fysieke locaties en online, daar willen we graag meer doen. Meer laten zien aan andere partijen, andere retailers. We hebben heel goede producten. Dat kost tijd, dat kost geld, dat kost mankracht. Dus daarom is het heel fijn om zo'n investeerder aan boord te krijgen, die ook goed begrijpt waar we mee bezig zijn."

Hoewel hij niets wil zeggen over de exacte omvang van de investering, is het volgens Boekema voldoende om met kerstdagen 'veel mensen blij te maken met hoogwaardige alcoholvrije dranken'. Bovendien zal het geld worden gebruikt om de e-commerce activiteiten uit te breiden, zakelijke samenwerkingen te stimuleren en de fysieke locaties te optimaliseren.

Van NIX & NIX naar World of NIX
Een interessante wending is de aanstaande naamswijziging naar World of NIX. Boekema legt uit dat de nieuwe naam de groeiende reikwijdte van het bedrijf beter weerspiegelt.

,,We bieden nu al een wereld voor onze gasten in onze slijterijen en online met inspiratie en de beste dranken. Dus het was voor ons de vraag: hoe kunnen we dat positioneren maar met wel gewoon dat niks-segment erin. Want van 'niks' weet je: dat is alcoholvrij, dus dat is een fijne term. Daar kunnen we ook leuk mee aan de slag met allerlei campagnes. Daarom hadden we in de mail over de wijziging gezet: alleen de naam verandert, verder verandert er niks..."