Deze winkels in Amsterdam helpen je Dry January door

Deze winkels in Amsterdam helpen je Dry January door - World of NIX

Even een maand helemaal geen alcohol: steeds meer mensen doen mee aan Dry January. Na de overdaad tijdens de feestdagen is het tijd voor rust, reinheid en regelmaat. Dat hoeft helemaal niet saai te zijn, bewijst het groeiende aanbod aan alcoholvrije dranken.

Hannah Bakx 5 januari 2024,10:00

1. World of Nix
zo’n tweeënhalf jaar geleden richtte Frederike de Groot samen met haar compagnon Wim Boekema de alcoholvrije winkel World of Nix op. Met twee winkels in Amsterdam, een in Tilburg en een in Haarlem, een webshop en klanten als Rijks en Ron Gastrobar, is de winkel een toonaangevende speler in de wereld van alcoholvrije dranken.

In Amsterdam zijn er twee vestigingen waar je uitgebreid kunt proeven, voordat je een keuze maakt uit de meer dan tweehonderd dranken van over de hele wereld die er verkrijgbaar zijn. Van alcoholvrije bubbels en wijn tot spirits en sparkling teas. Hoewel de winkel een gigantische piek ziet in januari, is er een groeiende groep mensen – De Groot noemt ze ‘flexdrinkers’ – die de winkel het hele jaar door weten te vinden.

Om kennis te maken met het gevarieerde aanbod kun je het speciale Dry January-pakket kopen of cadeau doen. Zes alcoholvrije dranken, waaronder een rode wijn, een Spritz en een Gin, laten je inzien dat er genoeg alternatieven zijn voor alcohol. De Groot tipt de Spritz als feestelijk drankje: extra aantrekkelijk door de oranje kleur.
Ferdinand Bolstraat 117 (Zuid), Eerste Boomdwarsstraat 63

2. Drankerij
Dat alcoholvrij niet saai is bewijst het assortiment van de Drankerij. Zo’n 40 tot 45 procent van het aanbod in de winkels (ze hebben twee locaties in de stad) is alcoholvrij, maar dat is niet het criterium dat de inkoop bepaalt. De smaak is het belangrijkst, daarna wordt er gekeken naar het alcoholpercentage. Medeoprichter Tessa Monfrooy vertelt dat er voor elk moment van de dag een drankje te koop is. Dus naast opties voor wijn- en champagnemomenten of voor digestieven, zijn er ook sappen en soda’s te koop.

In december waren de zogenoemde proxies populair: dranken die je drinkt op een wijn- of champagnemoment, maar die niet gemaakt zijn van druiven. Ze hebben wel de complexe smaken en profielen die vergelijkbaar zijn met die van een wijn of een bubbel. Arensbak is een populair, Deens merk en ook een favoriet van Monfrooy: “De bruisende variant is gelaagd, heel droog, fris en heeft een klein bittertje.”

In het kader van Dry January kun je in januari elke zaterdag tussen 15.00 en 17.00 uur proeven in de winkel, en kun je sappen, mocktails, gingerbeers en een vijgenbladsoda ontdekken.
Pretoriusstraat 1 (Oost), Van der Helstplein 13 (Zuid)

3. Sterk Amsterdam
Ben je vergeten om alcoholvrije drank te halen voor je Dry January tafelgenoten? Geen paniek, bij avondwinkel Sterk scoor je gegarandeerd iets. Als je niet weet wat je wilt, of je kunt geen keuze maken, vraag dan een van de medewerkers om advies, ze kunnen er van alles over vertellen. Met wat geluk is Helma Brian aan het werk: die heeft niet alleen tips voor lekkere drankjes maar ook voor de manier waarop je ze moet presenteren.

Om te beginnen is er het alcoholvrije bier: Sterk verkoopt 91 soorten alcoholvrije bieren. Kortom, de keuze is alleen hier al reuze, van Guinness en Iki Beer tot Paulaner en Leffe. Geen zin in bier? Wat dacht je van een lekkere cocktail op basis van een van de ruim vijftig soorten Minonsiroop? Mix het met een soda, doe het in een mooi glas en vergeet de ijsklontjes niet. Zo creëer je een beleving en daar gaat het volgens Brian om. “Alcohol wordt geassocieerd met een feestje, dus dat gevoel wil je hebben als je iets drinkt.”

Tot slot nog een tip van Brian voor een drankje waar veel mensen voor terugkomen: de Sparkling Juicy Teas van Van Nahmen. Deze mousserende sappen zijn feestelijk door de bubbel, zijn ook lekker droog en komen in verrassende smaken zoals kweepeer of rabarber. Schenk ze in een mooi glas in en niemand heeft door dat je geen alcohol drinkt. Heb je ook geen last van die vervelende vragen, aldus Brian.
De Clercqstraat 7 (West)

4. Bekendere slijterijen
Ook de bekendere slijterijen hebben inmiddels een ruim assortiment aan alcoholvrije dranken. Denk aan Gall & Gall, waar ze veel alcoholvrije likeuren en spirits hebben, en Grapedistrict, waar je 0.0-wijn en -bubbels kunt scoren. Hema breidt ook ieder jaar haar alcoholvrije assortiment uit.

 Lees hier het originele artikel