Het Parool

het Parool

Bewust aan de drank.

Ze staan in meer en meer schappen: alcoholvrije 'drinks with benefits' die een roes of stimulerende effecten beloven, zonder de kater. Werkt dat echt of zit het effect tussen de oren? Drankjournalist Esmee Langereis kijkt diep in het glas.

Wie een beetje met zijn tijd meedrinkt heeft het vast al opgemerkt: alcohol lijkt op z'n retour. Geen reden voor paniek, want in z'n plaats verschijnen zogenaamde 'drinks with benefits' die de buzz beloven zonder het gevaar dat je om drie uur 's nachts je ex gaat appen.

Functional drinks, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn op zich niet nieuw. Eind jaren tachtig leerden we energiedranken met cafeïne en ginko of ginseng kennen en ons darmstelsel was nooit meer hetzelfde na de introductie van dr. Shirota's probioticadrankje Yakult in de nineties. Sindsdien passeerden AA'tjes, tarwegrasshotjes, isotoon bier, bouillon-to-go, açaibessensmoothies en vitaminewaters de revue. Stuk voor stuk 'functionele dranken', omdat ze iets extra's bevatten, maar als we het nú hebben over functional drinks zitten we al snel in de hoek van alternatieven voor alcohol - en daar is de afgelopen jaren steeds meer vraag naar. 
We sporten meer, eten minder vlees en suiker en ook voor de negatieve gezondheidseffecten van alcohol is meer aandacht.

Nu lezen