Margriet

Margriet

De redactie test: Alcohol Vrije Dranken.

Steeds meer mensen laten de alcohol staan. En daar knap je van op! Je voelt je fitter, energieker en het is gezond voor lijf en lever. Alternatieven genoeg, maar zijn die drankjes wel lekker? De Margriet-redactie nam de proef op de som. 

De alcoholvrije trend. Alcoholvrij is bezig met een opmars. Zeven procent van álle biertjes die in Nederland gedronken worden is alcoholvrij. Ook op het gebied van wijn en spirits zoals gin, rum en whisky groeit de vraag naar non-alcoholisch. Geen wonder, vinden Wim Boekema en Frederike de Groot, eigenaren van alcoholvrije slijterij NIX&NIX. "Alcoholvrije dranken zijn steeds meer een volwaardig alternatief voor dranken mét alcohol." Het is de tijdgeest, zegt Wim Boekema. "Mensen zijn steeds meer bezig met gezondheid. Iedereen weet hoe moe je kunt worden van een paar glazen alcohol. Maar ook vanwege de lijn kiezen steeds meer mensen voor non-alcoholisch. Alcoholvrije wijn bevat bijvoorbeeld tachtig procent minder calorieën dan gewone wijn."

"Vroeger had alcoholvrij een wat suffig imago", zegt zijn compagnon Frederike de Groot. "Wat dat betreft kunnen we het vergelijken met de trend van minder vlees: net als vegetarisch wordt ook alcoholvrij steeds meer salonfähig. Het bewustzijn groeit. Daardoor is het tegenwoordig juist vooruitstrevend of zelfs 'hip' om te kiezen voor alcoholvrij." Daar komt bij dat alcoholvrij steeds beter smaakt. We willen wel betere keuzes maken voor de gezondheid, maar niet inleveren op smaak en kwaliteit. Dat hoeft ook niet, zegt Wim, want er komen wekelijks nieuwe merken en dranken bij. "Ook op het gebied van innovatie gaat het hard. Bieren smaken soms al beter dan varianten mét alcohol. Maar ook non-alcoholische wijnen zijn in ontwikkeling. Alcoholvrije dranken zijn steeds meer een volwaardig alternatief voor dranken mét alcohol."

Aan de andere kant komt er ook een nieuw soort dranken op de markt die géén directe kopie zijn van bestaande dranken zoals wijn of gin, maar totaal nieuwe smaken hebben. Frederike: "Ze bevatten vaak mooie kruiden en bieden daardoor een heel nieuwe smaakbeleving." Ze noemt het voorbeeld van Tree Spirit NIghtcap. Volgens beiden een heel bijzonder product, ideaal als je 's avonds op de bank zit en nog een drankje wilt doen. "Het ideale slaapmutsje."

De grootste interesse zien de twee in wijnen en spirits. Frederike: "Mensen zijn echt op zoek naar advies en hulp bij het maken van keuzes. Proeven helpt dan natuurlijk enorm. Bij wijn is het belangrijk om er echt voor open te staan en geen directe kopie te verwachten." Zelf wordt ze heel blij van de rode wijn van Kolonne Null of de Riesling van Apel. "Heerlijk bij een mooie maaltijd." Wim kan niet goed kiezen wat zijn favoriet is, maar als hij moet kiezen, dan wordt het de mousserende wijn van ALT. "Dat is echt een mooi glas op een borrel of feestje. En zeg nou zelf zo'n glas bubbels is toch ook een stuk lekkerder en leuker dan een colaatje!"