Slijterij World of Nix ziet alcoholvrij als blijvende trend

De prosecco fles Saboritz Spumante wordt feestelijk leeg geschonken in de glazen.

Alcoholvrij – Op 1 januari start Dry January weer, de maand waarin mensen gestimuleerd worden even geen alcohol te drinken. Een logische maand na de kerstdagen en nieuwjaarsviering waarin het alcoholgebruik vaak hoger dan gemiddeld heeft gelegen. Maar het drinken van minder alcohol is ook een trend, zien ook de oprichters van de alcoholvrije slijterij World of Nix, een blijvende trend.

Volgens de oprichters Wim Boekema en Frederike de Groot is de lijst met voordelen om te stoppen met het drinken van alcohol ook eindeloos. Zo hebben mensen die geen alcohol drinken geen katers meer, betere slaap, verhoogde vitaliteit, verbeterde weerstand, stralende huid, gewichtsverlies, beter seksleven, positiever humeur, betere sportprestaties, en minder risico op ernstige ziekten. Zij zien dat Nederland zich daarvan steeds bewust wordt.

Groter aanbod

Dat blijkt ook uit de cijfers. De afgelopen jaren is het volume alcoholvrij bier, wijn en ‘sterke drank’ fors toegenomen in Nederland. Uit cijfers van de Nederlandse Brouwers blijkt dat in twaalf jaar tijd het volume van alcoholvrij bier met 17 procent per jaar is gestegen. Bovendien was in 2022 1 op de 15 biertjes alcoholvrij. Steeds meer mensen wisselen het drinken van alcohol af met het drinken van alcoholvrij. “Deze flexdrinkerstrend is heel groot aan het worden”, aldus De Groot. “Minder drinken op een avond en niet meer elke dag of doordeweeks, is de nieuwe trend onder verschillende generaties.”

Kwaliteit

Onderzoek laat ook zien dat het aanbod aan alcoholvrije drank mensen helpt om minder te drinken. De keuze zorgt er ook voor dat mensen steeds meer alcoholvrij drinken op momenten waarop ze normaal gesproken alcohol hadden gedronken. Met een breed assortiment aan alternatieve alcoholvrije spirits, wijnen en bieren, willen Boekema en De Groot in hun slijterij World of Nix klanten overtuigen dat alcoholvrij drinken niet ten koste hoeft te gaan van kwaliteit en plezier. Hun portfolio bestaat uit meer dan 250 wereldwijd geselecteerde alcoholvrije dranken, samengesteld op basis van persoonlijke nosing en tasting. World of Nix opende in juli 2021 in Haarlem als de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland. Inmiddels zijn er ook slijterijen in Amsterdam en Tilburg.

Bron: World of Nix/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek