Waarom minderen met alcohol altijd een goed idee is – en hoe je dat aanpakt

Het wordt steeds duidelijker dat alcohol écht niet goed voor je is. Zeker niet als je al wat ouder bent. Maar het is zo ontspannend en gezellig. Hoewel... Is dat wel echt zo? Misschien voel je je veel beter door te minderen.

Waarom drinken mensen alcohol?

Ninette van Hasselt:

“Alcohol werkt fysiek ontspannend. Het spreekt je dopaminecentrum aan, waarmee de neurotransmitter gaba vrijkomt. De eerste glazen zorgen voor een blij gevoel, de glazen daarna hebben een verdovend effect. Je hersenen zoeken naar de snelste en efficiëntste manier om stress te verminderen. De eerste keer dat je alcohol dronk, leerde je je hersenen dat alcohol ontspannend werkt. Er is niet zo veel mis mee als je na een drukke werkweek thuiskomt en een glas wijn drinkt. Probleem is dat je jezelf aanleert om stress weg te drinken. Terwijl je ook voor ontspanning kunt kiezen zónder de kwalijke effecten van alcohol: bijvoorbeeld met een wandelingetje of een kop thee.”

Tip

Alcoholvrije bubbels, wijnen, bieren en aperitieven kun je krijgen in de alcoholvrije slijterij World of Nix in Tilburg, Amsterdam en Haarlem. Online bestellen kan via worldofnix.com.

De Gezondheidsraad zegt: drink niet, maar in elk geval niet méér dan een glas per dag.

“Alcohol hangt samen met zestig verschillende aandoeningen. Sowieso zorgt het drinken van alcohol ervoor dat je weerstand omlaaggaat. In die zin kun je zeggen dat er geen ziekte is die níét alcoholgerelateerd is. Alcohol heeft een bewezen relatie tot zeven types kanker, waaronder borst- en darmkanker.”

60-plussers drinken meer dan anderen.

“Dat is verklaarbaar: als er veel tijd is voor sociale bijeenkomsten en er is sprake van minder verantwoordelijkheden, dan wordt er meer gedronken. Overlijden van naasten en pensionering zijn gebeurtenissen die vaak in deze levensfase optreden en het ‘systeem’ ontregelen. Als alcohol een rol krijgt in het omgaan met lastige dingen in je leven, moet je oppassen.”
Ga voor meer informatie naar: ikpas.nl

Een drankje is toch normaal?

We worden gevoed met beelden die bevestigen dat alcohol zorgt voor ontspanning en gezelligheid, zegt Ninette van Hasselt. “In het zogeheten Barlab van Radboud Universiteit Nijmegen wordt onderzoek gedaan naar drinkgedrag en hoe reclame en sociale factoren daar invloed op hebben. Daaruit weten we dat we op onbewust niveau worden verleid om te drinken. Bijvoorbeeld: wie met een drankreclame is geconfronteerd, ook al is die niet bewust op het netvlies gevangen, gaat méér drinken. De beïnvloeding rond drinken is, kortom, enorm.”

44%

Het percentage volwassenen dat geen alcohol drinkt of niet meer dan één glas per dag, is gestegen van 37,4% in 2014 naar 41,5% in 2019 en nam in 2020 verder toe naar 44,4%. Sindsdien is het gestabiliseerd rond de 44%.
Bron: Trimbos.

Babette deed mee met Dry January.

“Doordeweeks dronk ik weinig, af en toe een speciaalbiertje. Maar als ik een weekend de kinderen niet had en uitging, dronk ik veel. Hoe moest ik anders ontspannen en lekker dansen? Ik merkte dat ik niet meer alleen naar het café of festival ging voor het plezier en contact met vrienden, het ging ook om de alcoholroes. De dag erna had ik spijt. Mijn deelname aan Dry January voelde vanaf dag één als een bevrijding. Geen kater meer: wat heerlijk! Ik dacht daarnaast: hoe fijn zou het zijn als mijn buik iets platter zou kunnen worden? Na twee weken wist ik dat ik langer wilde volhouden dan die ene maand. Honderd dagen, daar ging ik voor. Na ruim een halfjaar zonder alcohol ga ik gewoon weer uit. Dan heb ik ontzettend veel plezier. Zonder alcohol ben ik vrolijker, merk ik, meer ontspannen. Ik zit lekker in mijn vel. Letterlijk en figuurlijk. Ik blijf gewoon feesten en gek doen. Juist ómdat ik ben verlost van het idee drank nodig te hebben.”

Help, je naaste drinkt

Drinkers vinden het vaak niet gezellig als anderen niet meedrinken. Zolang je daarin meegaat en je grenzen verlegt, hoeft de drinker zelf niets te veranderen. Houd in je achterhoofd dat je in relatie staat met een ander. En een relatie is iets waar beide partijen aan bijdragen; je mag de drinker dus best confronteren met zijn/haar drinkgedrag en daar eisen aan stellen. Hoe je dat vaardig doet, lees je in het stappenplan op vnn.nl.

Helemaal stoppen

Wijnliefhebber en ondernemer Cynthia Schultz (lifestyleblog cynthia.nl) besloot van de ene op de andere dag te stoppen met drinken. In dat proces kwam ze zichzelf tegen. Daarover schrijft ze in Alcoholvrijer. Minder drinken, meer leven.

Cynthia raadt aan om eerst twee maanden niet te minderen, maar helemáál te stoppen met alcohol. “Omdat je je dan bewust wordt van je gedrag. Wat zoek je in dat glas? Het biedt ruimte om na te denken over wat je ervoor in de plaats kunt stellen. Na twee maanden kun je denken: oké, hoe zou ik alcohol dan kunnen plaatsen in mijn leven? Stel duidelijke grenzen voor jezelf. Anders creëer je een grijs gebied. Bijvoorbeeld: ik mag een glas als ik uit eten ga, verder niet.”

Cynthia’s tip: “Ik zorg ervoor dat ik lekkere alcoholvrije drankjes in huis heb. Denk aan kombucha of crodino – met vrolijke etiketten. Als er dan bezoek over de vloer komt dat een wijntje wil, heb ik voor mezelf ook iets lekkers en bijzonders. De meeste cafés en restaurants hebben tegenwoordig een goed aanbod van mocktails en 0.0.-drankjes. Sta jezelf toe de alcohol te vervangen door iets feestelijks: rivella bijvoorbeeld, in een mooi glas met ijs. Dat ziet er meteen gezellig uit.”

Oppassen met medicijnen

Omdat we steeds ouder worden, worden we ook vaker geconfronteerd met chronische ziekten en bijbehorende medicatie. En alcohol en medicijnen gaan niet goed samen. Daarbij neemt het risico op vallen toe en vallen is een belangrijke doodsoorzaak onder zestigplussers. Vergeet niet dat je als je ouder wordt steeds minder goed tegen alcohol kunt, dus zéker in combinatie met medicijnen moet je oppassen.

Goed beslagen ten ijs

Wat doe je als je in een omgeving zit waar veel wordt gedronken en je wilt minderen?

  • Tel je drankjes, dat helpt. Wissel af met glazen water.
  • Spreek je uit naar anderen dat je een periode niet drinkt. Zo creëer je steun voor jezelf.
  • Bedenk voor jezelf in welke situaties je komt waarin je wordt geconfronteerd met alcohol en met de beruchte uitspraak: ‘Ach doe niet zo flauw, wat maakt dat ene drankje nou uit?’. Wat is dan de trigger dat je tóch gaat drinken terwijl je je nog wel zo voornam het niet te doen? Visualiseer dergelijke situaties en maak een plannetje om ze te doorbreken.
  • Staat er een feestje of etentje in je agenda en weet je zeker dat er dan stevig zal worden gedronken? Je kunt ervoor kiezen om de eerste paar keren niet te gaan. Je hoeft jezelf niet onnodig in verleiding te brengen, toch?Bron: vzinfo.nl

Goed in je vel

Mensen die (tijdelijk) stoppen met drinken, merken al na enkele dagen verschil. Je slaapt beter, bent vaker vrolijk en je huid ziet er mooier uit.

Margriet geeft 5x Alcoholvrijer. Minder drinken, meer leven weg. Ga naar margriet.nl/alcoholvrij om kans te maken.

Tekst: Sander Hiskemuller
Beeld: Mirjam de Ruiter (illustratie)

Lees het originele artikel hier.

Waarom minderen met alcohol altijd een goed idee is – en hoe je dat aanpakt

Ingrediënten

Proef nog meer alcoholvrije cocktails

Nu je weet hoe je een heerlijke alcoholvrije cocktail kunt maken, heb je misschien zin om nog meer verrassende drankjes uit te proberen. Op onze alcoholvrije cocktailpagina vind je een breed scala aan verfrissende en smaakvolle recepten. Of je nu op zoek bent naar een alcoholvrije mojito, alcoholvrije spritz, alcoholvrije amaretto of iets heel unieks, er is voor ieder wat wils. Laat je inspireren en ontdek de wereld van alcoholvrije cocktails!