Chardonnay

De alcoholvrije witte wijn, Chardonnay van Leitz

Chardonnay, een van de meest aangeplante witte druivensoorten ter wereld, staat bekend om zijn veelzijdigheid en het vermogen om een breed scala aan smaakprofielen te ontwikkelen, afhankelijk van waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gemaakt. Van de minerale en frisse wijnen uit Chablis tot de rijke en boterachtige versies uit Californië, Chardonnay kan een breed scala aan wijnliefhebbers aanspreken. De druif ondergaat vaak malolactische fermentatie, wat resulteert in zachtere zuren en het toevoegen van kenmerkende boter- en yoghurtachtige noten. De invloed van eikenhouten vaten draagt bij aan de smaken van vanille en boter, waardoor Chardonnay vaak wordt gezien als een 'wijnmakersdruif' vanwege de sterke invloed van wijnmaaktechnieken op het eindproduct​​.

De Leitz Eins Zwei Zero Chardonnay is een alcoholvrije wijn die deze veelzijdigheid van de Chardonnay-druif weerspiegelt. Dit specifieke product presenteert zich met een duidelijke Chardonnay-geur van verse sterfruit en citrus, aangevuld met lichte hints van groene pepers. Deze kenmerken geven de wijn een frisse en knapperige indruk, met een droge afdronk en een relatief lange nasmaak. Het is de nieuwste toevoeging aan het NA-assortiment van Leitz, en volgens hun uitspraken, een product waar ze trots op zijn vanwege de wijnachtige kwaliteiten, ondanks het ontbreken van alcohol​​.

Bovendien wordt de Leitz Eins Zwei Zero Chardonnay gemaakt van druiven uit de Pfalz-regio in Duitsland, een gebied dat bekend staat om zijn iets warmere klimaat dat de wijn meer body geeft. De alcohol wordt verwijderd door middel van vacuüm kolomdestillatie, wat ervoor zorgt dat er bijna geen smaak verloren gaat tijdens dit proces. De wijn is bekroond met een 8 van Hamersma, waardoor het de hoogst scorende niet-alcoholische witte wijn is. Sinds 2023 is Leitz gecertificeerd "Fair 'N Green", wat staat voor de bevordering van biodiversiteit, eerlijke lonen en sociale betrokkenheid, en natuurlijke wijnbouw​​​.

In vergelijking met traditionele Chardonnay-wijnen, biedt de Leitz Eins Zwei Zero Chardonnay een unieke ervaring die dicht bij de traditionele Chardonnay-smaakprofielen blijft, terwijl het een alcoholvrij alternatief biedt. Dit maakt het een uitstekende keuze voor diegenen die genieten van de smaak van Chardonnay, maar om welke reden dan ook alcohol willen vermijden.