Chenin Blanc

De alcoholvrije witte wijn Cognato Chenin Blanc
De Cognato Chenin Blanc is een bijzondere witte wijn afkomstig uit de Coastal Region van Zuid-Afrika, een gebied bekend om zijn uitzonderlijke witte wijnen. De druiven voor deze wijn groeien in droge, laagopbrengende wijngaarden, wat zorgt voor een geconcentreerde smaak. De nabijheid van de oceaan biedt een lang en koel groeiseizoen, wat resulteert in verfijnde smaken. Door de droge, koele omstandigheden blijft de productie beperkt, wat de kwaliteit ten goede komt. Cognato werkt samen met Fairtrade gecertificeerde telers, wat hun toewijding aan duurzame praktijken weerspiegelt​​.

De wijn wordt gemaakt van volledig rijpe druiven, die ontsteeld en zachtjes geperst worden om het sap te extraheren. Na een nacht bezinken en het klaren van het sap, wordt het geïnoculeerd met gecultiveerde gist en ondergaat het een trage fermentatie bij 12 tot 14°C, wat bijdraagt aan een aangename mondgevoel. Na de fermentatie rust de wijn drie weken op de droesem, wat de complexiteit verhoogt. Dankzij een zorgvuldig ontworpen vacuüm spinning cone proces wordt de alcohol zachtjes verwijderd, waarbij de integriteit van de wijn behouden blijft. Het resultaat is een frisse en fruitige wijn, met verleidelijke noten van citrus en vers gemaaid gras. De Cognato Chenin Blanc is met zijn suikergehalte van 2,0g/100ml een uitstekende keuze voor bij zeevruchten, kipgerechten of als verfrissend drankje voor het diner​​.

Dit alles maakt de Cognato Chenin Blanc tot een unieke wijn die voelt als een reguliere wijn, zelfs zonder de alcohol, zoals benadrukt door David Sommestad van Sommestad & Malmnäs. De wijn onderscheidt zich met smaken van tropische vruchten en citrus, en heeft een lager suikergehalte dan gebruikelijk is voor alcoholvrije wijnen, wat bijdraagt aan een frisse smaakervaring​