DO (Demonicación de Origen)

DO (Demonicación de Origen)
DO, ofwel "Denominación de Origen", is een Spaanse classificatie die staat voor een specifieke herkomstbenaming. Deze classificatie garandeert dat een wijn afkomstig is uit een bepaald geografisch gebied en voldoet aan strikte kwaliteits- en productievoorwaarden die door de Spaanse wet zijn vastgelegd. Het concept achter DO is vergelijkbaar met het Franse AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) en het Italiaanse DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Waarom is DO belangrijk?
De DO-classificatie is een teken van authenticiteit en kwaliteit. Het verzekert de consument ervan dat de wijn die ze kopen een getrouwe vertegenwoordiging is van het specifieke terroir van de regio, inclusief de unieke eigenschappen van het klimaat, de bodem en de traditionele wijnmaakmethoden. Dit helpt niet alleen bij het beschermen van de unieke wijnbouwtradities van Spanje, maar ondersteunt ook de lokale economie en bevordert de biodiversiteit.

Hoe werkt het?
Voor een wijn om het DO-keurmerk te mogen dragen, moet deze geproduceerd worden binnen de geografische grenzen van een DO-regio en moet deze voldoen aan de regels die door de regulerende raad van die regio zijn opgesteld. Deze regels kunnen betrekking hebben op de toegestane druivenrassen, maximale opbrengsten per hectare, wijnmaaktechnieken en rijpingsprocessen. De wijnen ondergaan regelmatig kwaliteitscontroles door onafhankelijke instanties om te verzekeren dat ze aan alle eisen voldoen.

Wat betekent dit voor jou als wijnliefhebber?
Wanneer je een fles wijn met een DO-classificatie kiest, kies je voor een wijn met karakter en een verhaal. Het is een reis naar de hart en ziel van de regio, waarbij elke slok je iets vertelt over de geschiedenis, het landschap en de mensen die deze wijn met passie hebben gemaakt. Of je nu geniet van een glas biologische wijn of een van onze vegan opties verkent, de DO-classificatie biedt een extra laag van vertrouwen en waardering in je wijnervaring.

Bij World of NIX erkennen we de waarde van deze classificatie en moedigen we je aan om de diversiteit en rijkdom van DO-wijnen te ontdekken. Proost op een wereld vol smaak en traditie!