Wijnland Spanje

Spanje, bekend om zijn levendige cultuur en rijke wijntradities, biedt een gevarieerde wijnwereld, van robuuste rode wijnen tot frisse witte varianten, inclusief de groei van alcoholvrije alternatieven.

SPAANSE KENMERKEN IN WIJN

Het land telt ongeveer 2,9 miljoen hectare aan wijngaarden, meer dan enig ander land in de wereld

produceert jaarlijks ongeveer 44 miljoen hectoliter wijn

Klimaat en Terroir:
Spanje's geografische en klimatologische diversiteit is enorm. Van het koele, vochtige noorden van Galicië tot het hete, droge klimaat van Andalusië in het zuiden, elke regio brengt wijnen voort met unieke karakteristieken. Deze variëteit wordt verder verrijkt door de uiteenlopende bodemtypes, van kalksteen tot vulkanisch, die elk hun eigen invloed hebben op de smaak en textuur van de wijn.

Druivenrassen:
Spanje is de thuisbasis van een groot aantal inheemse druivenrassen, met meer dan 400 variëteiten geregistreerd. Tempranillo en Garnacha zijn wellicht de bekendste rode rassen, terwijl Albariño en Verdejo vaak geassocieerd worden met Spaanse witte wijnen. Deze druivenrassen vormen de basis van Spanje's wijnidentiteit en dragen bij aan de unieke profielen van de wijnen.

Wijnregio's:
Spanje telt diverse wijnregio's, elk met hun eigen DO (Denominación de Origen) classificatie, die de kwaliteit en geografische oorsprong van de wijnen garandeert. Bekende regio's zijn onder andere Rioja, bekend om zijn rijke, eikengerijpte rode wijnen; Ribera del Duero, eveneens beroemd om zijn krachtige rode wijnen; en Rías Baixas, waar de Albariño-druif frisse, aromatische witte wijnen produceert.

Innovatie en Traditie:
Hoewel Spanje diepgeworteld is in wijntradities, staat het land ook open voor innovatie. Dit varieert van moderne wijnmaaktechnieken tot duurzame praktijken in de wijngaard. Spanje's wijnindustrie blijft evolueren, met een groeiende aandacht voor biologische en biodynamische wijnen, evenals een toenemende focus op het behoud van oude wijnstokken en het herontdekken van vergeten druivenrassen.

Alcoholvrije Alternatieven:
Net als in andere wijnlanden, is er in Spanje een groeiende interesse in alcoholvrije wijnen. Spaanse producenten experimenteren met technologieën zoals vacuümdestillatie en omgekeerde osmose om de alcohol te verwijderen zonder de essentiële aroma's en smaken van de wijn te verliezen. Deze ontwikkeling biedt nieuwe mogelijkheden voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar alcoholvrije alternatieven.

Oorsprong en evolutie

De wijnbouw in Spanje heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Feniciërs en Grieken, maar het waren de Romeinen die de wijnbouw in het land echt ontwikkelden. Deze oude wijnbouwtradities zijn door de eeuwen heen verfijnd en uitgebreid, waardoor Spanje een van de meest vooraanstaande wijnproducerende landen ter wereld is geworden.
In de middeleeuwen speelden kloosters een cruciale rol in de ontwikkeling van de wijnbouw in Spanje, met name in regio's zoals Rioja. De wijnen uit deze periode waren voornamelijk bedoeld voor religieuze doeleinden en lokale consumptie. Het was echter in de 19e eeuw, toen de wijnbouwgebieden in Frankrijk werden getroffen door phylloxera, dat Spaanse wijnen internationale erkenning begonnen te krijgen. Veel Franse wijnmakers verhuisden naar Spanje en brachten hun kennis en technieken met zich mee, wat leidde tot een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van Spaanse wijnen.
De 20e eeuw was een periode van zowel uitdagingen als innovaties voor de Spaanse wijnindustrie. De Spaanse Burgeroorlog en de daaropvolgende periode onder Franco hadden een verstikkend effect op de wijnbouw, maar de sector herstelde zich in de tweede helft van de eeuw. De toetreding van Spanje tot de Europese Unie in 1986 leidde tot verdere modernisering en kwaliteitsverbetering van de wijnproductie.
Tegenwoordig staat Spanje bekend om zijn diversiteit aan wijnen, variërend van lichte, frisse witte wijnen tot robuuste, gerijpte rode wijnen. De nadruk ligt steeds meer op kwaliteit, terroir en het behoud van inheemse druivenrassen. Daarnaast is er een groeiende belangstelling voor biologische wijnbouw en duurzame praktijken.
De evolutie van de Spaanse wijnindustrie weerspiegelt een diepe waardering voor traditie, gecombineerd met een bereidheid om te innoveren en zich aan te passen aan de veranderende smaken van wijnliefhebbers over de hele wereld. Bij World of NIX vieren we deze rijke geschiedenis en diversiteit door een zorgvuldig geselecteerde collectie van Spaanse wijnen aan te bieden, inclusief hoogwaardige alcoholvrije opties die de geest van Spanjes wijntraditie weerspiegelen.

Wijnregio's en hun karakteristieken

Deze regio's vertegenwoordigen slechts een fractie van de rijke en gevarieerde wijnlandschap van Spanje, waar traditie en innovatie hand in hand gaan om enkele van de meest boeiende wijnen ter wereld te produceren.

Rioja
Locatie: Noord-Centraal Spanje.
Klimaat: Gematigd continentaal, met invloeden van de Atlantische Oceaan.
Bekend om: Hoogwaardige rode wijnen, voornamelijk gemaakt van Tempranillo. Rioja wijnen zijn bekend om hun verfijnde smaken en potentieel voor veroudering, met een classificatiesysteem dat Crianza, Reserva en Gran Reserva omvat.

Ribera del Duero
Locatie: Noordwesten van Spanje, langs de Duero rivier.
Klimaat: Continentaal, met hete zomers en koude winters.
Bekend om: Krachtige, volle rode wijnen, voornamelijk van Tempranillo (lokaal bekend als Tinto Fino). Wijnen uit deze regio zijn rijk en complex, met een goede structuur en tannines.

Priorat
Locatie: Catalonië, Noordoost-Spanje.
Klimaat: Mediterraan, met hete zomers en koele winters.
Bekend om: Intense, minerale rode wijnen met een hoog alcoholgehalte, vaak gemaakt van oude wijnstokken Grenache en Carignan. De unieke leistenen bodems (llicorella) dragen bij aan de kenmerkende minerale toon van de wijnen.

Rías Baixas
Locatie: Galicië, Noordwest-Spanje.
Klimaat: Koel en vochtig maritiem klimaat.
Bekend om: Frisse, aromatische witte wijnen gemaakt van de Albariño druif. Deze wijnen staan bekend om hun heldere zuren en smaken van steenfruit en citrus.

Jerez (Sherry)
Locatie: Andalusië, Zuidwest-Spanje.
Klimaat: Warm en droog.
Bekend om: Sherry, een versterkte wijn met unieke productiemethoden zoals het solera-systeem. Sherry varieert van droog (Fino, Manzanilla) tot zoet (Pedro Ximénez, Cream), met een breed scala aan stijlen en smaken.

belangrijkste druivenrassen

Belangrijkste Rode Druivenrassen
Tempranillo: Het meest aangeplante rode druivenras in Spanje, vooral dominant in de Rioja en Ribera del Duero regio's. Tempranillo staat bekend om zijn veelzijdigheid en kan leiden tot een breed scala aan wijnstijlen, van jong en fruitig tot diep, complex en rijp voor veroudering.
Garnacha (Grenache): Oorspronkelijk uit Spanje en een van de meest gebruikte druiven voor rode wijnen in het land. Garnacha is vooral prominent in regio's zoals Priorat en is bekend om zijn rijke, fruitige smaken en hoge alcoholgehalte.
Monastrell (Mourvèdre): Vooral te vinden in de regio's Jumilla en Valencia, Monastrell produceert diepe, tanninerijke wijnen met smaken van donker fruit.


Belangrijkste Witte Druivenrassen
Albariño: De kenmerkende druif van de Rías Baixas-regio in Galicië, bekend om zijn frisse, aromatische witte wijnen met hoge zuurgraad en smaken van steenfruit en citrus.
Verdejo: Voornamelijk geteeld in de Rueda-regio, produceert Verdejo verfrissende, aromatische witte wijnen die vaak worden gekenmerkt door hun kruidige en nootachtige tonen.
Macabeo (Viura): Een veelzijdige witte druif die zowel in blend als solo kan worden gebruikt, vooral bekend in de regio's Rioja en Penedès. Het draagt bij aan de productie van zowel stille wijnen als Cava, de Spaanse mousserende wijn.

innovatie in alcoholvrije wijnen

Spanje, bekend om zijn rijke wijntradities, heeft zich recentelijk ook op de productie van alcoholvrije wijnen gericht, als antwoord op de groeiende vraag naar gezondere en verantwoordelijke drinkopties. Spaanse producenten maken gebruik van geavanceerde technologieën om de alcohol uit de wijn te verwijderen, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak en het aroma van de wijn.

Een van de meest gebruikte methoden voor het produceren van alcoholvrije wijn is vacuümdestillatie, waarbij de wijn zachtjes wordt verwarmd onder verminderde druk, waardoor de alcohol verdampt zonder de essentiële smaken te vernietigen. Een andere methode is omgekeerde osmose, waarbij de wijn door een membraan wordt gefilterd dat de alcohol scheidt van de rest van de wijn.

Daarnaast zijn er Spaanse wijnmakers die experimenteren met het stoppen van de gisting vroeg in het proces om natuurlijk lage alcoholwijnen te produceren, die vervolgens verder worden gedealcoholiseerd tot 0,0% ABV. Deze innovaties stellen Spaanse wijnproducenten in staat om een breed scala aan alcoholvrije wijnen aan te bieden, van lichte, frisse witte wijnen tot rijke, volle rode wijnen.